NOODTOESTAND IN SPANJE WORDT MOGELIJK VERLENGD TOT NA DE PAASWEEK

Noodtoestand Spanje wordt mogelijk verlengd tot na de Paasweek.

De Spaanse regering overweegt serieus de noodtoestand en alle bijbehorende maatregelen te verlengen tot na de Paasweek (6 t/m 12 april). Hiermee willen de autoriteiten voorkomen dat mensen massaal op reis gaan.

Normaal gesproken trekken Spanjaarden er op uit tijdens Semana Santa ( de week voor Pasen) en gaat het om circa 30 miljoen verplaatsingen. De Spaanse minister van Transport, José Luis Ábalos was  de eerste die de deur naar een verlenging van het huisarrest van de Spanjaarden opende. Nu gaat het nog om vijftien dagen thuis zitten om de verspreiding van het coronavirus in Spanje te stoppen, maar dat lijkt bij lange na niet genoeg, ook als wordt gekeken naar andere landen die strijden tegen het virus, zoals China en Italië.
‘Het is duidelijk dat we de situatie moeten verlengen, we zien nog wel met welke maatregelen, maar in vijftien dagen geloof ik niet dat we capabel zijn om deze strijd te winnen’, zo gaf Ábalos toe tijdens een interview met de nationale radio. De minister waarschuwde eveneens dat de verlenging van de lock down gepaard kan gaan met nog strengere maatregelen dan die tot nu toe zijn genomen.
De definitieve beslissing over een verlenging van de noodtoestand kan pas vijftien dagen naar de afkondiging ervan genomen worden. Dat is op zondag 29 maart. Een nieuwe verlenging met 15 dagen betekent dat het huisarrest en de bijkomende strenge maatregelen van kracht zullen blijven tot Paaszondag 12 april.
Vorig jaar werden er 15,5 miljoen verplaatsingen geregistreerd tijdens de week van Semana Santa. Spanjaarden trokken massaal naar hun tweede woning aan de kust of in de bergen.
Zojuist werd bekend dat Italië de strenge huisarrest-maatregelen tot minimaal 3 april gaat verlengen. In de afgelopen week van lock down heeft het land de verspreiding van het virus niet weten af te remmen. Er zijn nu ruim 30.000 besmettingen en bijna 3.000 mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte Covid-19 die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.