REGELS OP DIT MOMENT GELDEND VOOR SPANJE

Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje?

Spanje bevindt zich alweer een week in een noodtoestand met drastische maatregelen waardoor in feite alle inwoners van Spanje verplicht zijn om binnenshuis te blijven. Op de strenge maatregelen zijn echter enkele uitzonderingen om toch de straat op te kunnen of om naar buiten te gaan maar denk erom, de noodtoestand is geen grapje en is verplicht. Mensen die zich op straat begeven zonder dat ze duidelijk kunnen aangeven waarom ze dat doen worden zonder pardon op de bon geslingerd met hoge boetes. Maar wat nu wel en wat mag nu niet in Spanje.

Het is een uitzonderlijke situatie in Spanje met lege straten, geen tot weinig mensen op straat en het overgrote merendeel van de inwoners van Spanje die zich aan de genomen maatregelen houden. De reden voor de noodtoestand is om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en met name om te voorkomen dat het Spaanse gezondheidssysteem in elkaar klapt omdat men de vraag van patiënten niet meer aan kan, iets dat helaas in de autonome regio toch aan de hand

Daarom is het belangrijk dat iedereen in Spanje zich aan de regels houdt, of je dat nu leuk, belachelijk, nutteloos, overdreven of stom vindt, ben je in Spanje dan MOET je de maatregelen handhaven. Maar er zijn ook twijfels en men heeft veel vragen of wat nu wel en wat nu niet mag. Daarom enkele vragen en de daarbij horende korte antwoorden.
Dit artikel is bijgewerkt op: zaterdag 21 maart

Moet ik als buitenlander Spanje verlaten?
Nee, dat is niet noodzakelijk. Maar kies je ervoor om in Spanje te blijven dan moet je jezelf houden aan de maatregelen die voor iedereen gelden die zich tijdens de noodtoestand op Spaans grondgebied bevindt.

Mag ik de straat op?
Nee, alleen als er sprake is van onderstaande redenen.

Heeft Spanje een avondklok ingesteld?
Nee, er is in Spanje geen avondklok ingesteld. Er wordt op de sociale media veel fake news daarover verspreid maar er is geen sprake van een ‘toque de queda’.

Moet ik een document bij me hebben zoals in Italië en Frankrijk?
Nee, Spanje heeft dat controlesysteem niet ingevoerd. In catalonië wil men dit gaan invoeren op maandag 23 maart. Als je naar het werk moet rijden is het verstandig een certificaat van het bedrijf bij te hebben. Daarnaast is het noodzakelijk een identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben en eventuele documenten die aantonen waarom je op straat bent (denk aan kassabon, doktersrecept).

Hier is de politie de baas en dat voelt veilig..

Kan de politie mij vragen waarom ik op straat ben?
Ja, de politie heeft de bevoegdheid aan iedereen te vragen waarom men op straat is. Kun je jezelf niet verantwoorden dan mag de politie hoge boetes geven. Je dient ten allen tijde de instructies van de politie op te volgen. Neem altijd een identiteitsbewijs of paspoort mee zodat je jezelf kunt legitimeren als daarom gevraagd wordt.

Moet ik de ramen en deuren sluiten?
Nee, dat hoeft niet, sterker nog, het is beter te ventileren.

Mag ik mijn eigen tuin of patio in?                                                                                 Ja, maar vermijd elk contact met de buren of andere personen.

Mag ik de tuin van het wooncomplex in of naar het zwembad?
Nee, dat mag niet.

Mag ik met mijn kind(eren) de straat op?
Nee, dat mag niet.

Mag ik gaan sporten?
Nee, dat mag niet.

Mag ik een rondje gaan fietsen of gaan joggen?
Nee, dat mag niet.

Mag ik een wandeling in de natuur maken?
Nee, dat mag niet.

Mag ik naar het strand of de boulevard gaan?
Nee, dat mag niet.

Mag ik mijn hond uitlaten?
Ja, dat mag maar alleen voor de noodzakelijke behoeftes dus geen lange wandelingen. In sommige regio’s van Spanje mag dat slechts maximaal 250 meter verwijderd van je woning. Daarnaast mag er maar één persoon tegelijkertijd naar buiten. Ook dien je de veiligheidsafstand van tenminste 1 meter te handhaven mocht je andere mensen en honden tegenkomen.

Mag ik straatkatten verzorgen?
Ja, die personen die straatkatten verzorgen mogen dat blijven doen maar dan wel op die tijdstippen dat er weinig mensen zijn.

Mag men dieren in opvangcentra en boerderijen verzorgen?
Ja, het is toegestaan om honden, katten en andere dieren in opvangcentra te verzorgen. Deze mogen echter niet open zijn voor het publiek. Het is ook toegestaan andere dieren te verzorgen zoals paarden of pony’s en dieren bij boerderijen.

Mag ik familie en/of vrienden bezoeken?
Nee, dat mag niet. Uitzondering daarop is als je een ouder iemand moet verzorgen.

Mag ik het afval wegbrengen?
Ja, je mag vanwege hygiëne het dagelijkse afval naar de containers brengen.

Kan ik naar een bar, restaurant of terras gaan?
Nee, ten eerste mag dat niet en ten tweede is alles gesloten.

Mag ik een rondje met de auto rijden?
Nee, dat mag niet tenzij dat is om naar een supermarkt te gaan, apotheek etc. of om naar het werk te rijden.

Mag ik met twee of meer mensen in de auto zitten?
Nee, dat mag niet. Uitzondering is als je met een ouder iemand of iemand die hulp nodig heeft in de auto zit, die tweede persoon moet dan op de achterbank zitten.

Mag ik met de camper rijden in Spanje?
Nee, dat mag niet. Je mag alleen met de camper op de weg rijden als je naar je eigen land terugkeert.

Zijn de winkels open?
Nee, alle winkels op onderstaande uitzonderingen na zijn gesloten.

Welke winkels zijn wél open?
Alleen supermarkten, winkels voor voedsel, drank, essentiële goederen en producten, bakkers, farmaceutische, medische, optische en orthopedische instellingen, hygiëneproducten, pers en kantoorbehoeften, tankstations, tabakswinkels, technologische en telecommunicatieapparatuur, dierenspeciaalzaken, dierenklinieken, internetverkoop, stomerijen en wasserijen, postkantoren en banken mogen open blijven maar men moet vermijden dat er teveel mensen bij elkaar staan waarbij iedereen tenminste één meter van elkaar afstand dient te houden.

Is de bevoorrading van supermarkten gegarandeerd?
Ja, de regering garandeert de bevoorrading van supermarkten. Deze zullen ook altijd open blijven waarbij in sommige autonome regio’s de openingstijden flexibeler zijn of ingekort worden. Er is dus geen reden om te hamsteren want de bevoorrading is gegarandeerd.

Mogen we met zijn tweeën naar de supermarkt gaan?
Nee, dat mag niet. Uitzondering is met één kind, ouderen en personen die hulp nodig hebben. In de supermarkt dien je de hygiënevoorschriften in acht te nemen, de veiligheidsafstand met anderen te respecteren en zoveel mogelijk met creditcard of pinpas betalen. Contant geld heeft men liever niet en wordt in sommige supermarkten niet meer geaccepteerd.

Kan ik nog steeds via internet kopen?
Ja, de internetwinkels zijn gewoon open en pakjes worden ook bezorgd. Het is dus mogelijk bij Amazon, El Corte Inglés of Carrefour te kopen. Sommige internetwinkels hebben besloten niet meer thuis te leveren zoals Mercadona. Bij andere winkels moet je er rekening mee houden dat er vertragingen zijn bij de bezorging.

Zijn de tankstations open?
Ja, deze zijn altijd geopend maar op veel plaatsen is dat zonder personeel dat helpt of via een automaat. Je mag de straat op met je auto om naar een tankstation te rijden. Let op, de politie kan naar de kassabon vragen.

Kan ik nog geld pinnen of naar de bank gaan?
Ja, banken zijn op de normale doordeweekse dagen open maar met speciale openingstijden. Geld pinnen is ook toegestaan. Let op de hygiëne en bewaar het bewijs dat je hebt gepind.

Zijn de postkantoren open en wordt de post bezorgd?
Ja, de postkantoren zijn elke werkdag van 9.30 tot 12.30 uur geopend. Bij de postkantoren is het echter slechts mogelijk bepaalde handelingen te doen. De post wordt ook bezorgd.

Kan ik mijn auto ITV laten keuren?
Nee, in eerste instantie wel maar alle keuringsstations zijn inmiddels gesloten. Volgens de genomen maatregelen tijdens de noodtoestand worden administratieve afspraken opgeschoven en hervat na de noodtoestand. Daarom zullen agenten geen boetes geven (200 euro) als je met de auto rijdt terwijl de ITV datum is verstreken.

Zijn de belastingkantoren, sociale zekerheid, gemeentehuizen en andere overheidsinstellingen open?
Ja, maar niet voor het publiek. De medewerkers werken achter gesloten deuren en alle administratieve handelingen zijn opgeschort of dient men via internet te doen.

Mag ik naar mijn werk rijden?
Ja, dat is toegestaan. Je mag met eigen vervoer of met het openbaar vervoer naar je werk rijden. Je mag met meerdere personen in een auto zitten als je kunt aantonen dat je naar het werk rijdt. De regering raadt bedrijven aan om zoveel mogelijk mensen thuis te laten werken (teletrabajo).

Mag ik gebruik maken van het openbaar vervoer?
Ja, de treinen, bussen, trams en taxi’s rijden. Maar het aantal is wel gehalveerd en iedereen dient de minimale veiligheidsafstand van ten minste één meter aan te houden.

Zijn de vliegvelden open in Spanje?
ja, de vliegvelden zijn open. Maar er is minder vliegverkeer, deels omdat de regering heeft aangegeven dat dit gehalveerd dient te worden en deels omdat luchtvaartmaatschappijen niet meer vliegen naar Spanje. Internationale vluchten zijn nog toegestaan.
Het vliegen naar en vanaf de Balearen en Canarische Eilanden naar het Spaanse vasteland onder restricties.

Mag ik iemand naar het vliegveld brengen of daar ophalen?
Nee, volgens de maatregelen mag er maar één persoon in de auto zitten dus het wegbrengen naar het vliegveld en het ophalen van reizigers is niet toegestaan. Reizigers dienen met het openbaar vervoer te gaan.

Ik moet mijn huurauto inleveren, kan dat?
Onduidelijk. Dat is afhankelijk van de verhuurmaatschappij of deze open is of niet. Neem contact op met de autoverhuurder.

Mag ik met de camper, caravan en/of eigen auto terugkeren naar eigen land?
Ja, dat is toegestaan maar altijd via de snelste route en door zo min mogelijk te stoppen. Mensen die in Portugal verblijven kunnen de grens met Spanje overschrijden en daarna is het toegestaan om de grens met Frankrijk te overschrijden.

Gaan de hotels sluiten?
Ja, de regering heeft opdracht gegeven om alle hotels en toeristische accommodaties voor donderdag 26 maart te sluiten.

Moeten campings sluiten?
Ja, de campings moeten net zoals de hotels voor donderdag 26 maart sluiten. Campingeigenaren mogen geen nieuwe reserveringen aannemen. Echter, sinds donderdag staat er in de extra maatregelen dat het is toegestaan om de toeristische instellingen voor het publiek open te stellen voor klanten die, op het moment van de afkondiging van de noodtoestand op 14 maart, op een permanente en seizoensgebonden manier daar verblijven, op voorwaarde dat de bewoners de noodtoestand onder de genomen maatregelen doorbrengen in de eigen accommodatie.

Mag ik nog in een vakantiewoning, appartement of Airbnb accommodatie verblijven?
Onduidelijk. In feite moeten toeristische accommodaties vanaf 26 maart gesloten zijn maar het is onduidelijk wat er in deze verhuursector gebeurt. Mocht je in een van deze accommodaties verblijven dan dien je ook te voldoen aan de maatregelen tijdens de noodtoestand die voor iedereen gelden in Spanje.

Zijn de havens gesloten?
De havens en jachthavens zijn op veel plaatsen gesloten of hebben weinig tot geen voorzieningen meer, maar het sluiten is niet verplicht. Het is wel zo dat als je aangemeerd bent je in de haven moet blijven en ook je boot niet mag verlaten tenzij je voldoet aan bovenstaande uitzonderingen. Als je eenmaal met je boot de haven verlaat wordt je meestal niet meer toegelaten. Bij de Balearen en Canarische Eilanden zijn de havens wel gesloten, op enkele ferry verbindingen tussen eilanden onderling en het vasteland na.

Zijn de bezienswaardigheden in Spanje open?
Nee, alle bezienswaardigheden, musea, monumenten, natuurparken, stadsparken en op veel plaatsen de stranden zijn gesloten. Wil je dus naar het Alhambra, kerken, Sagrada Familia, Park Guell, het Retiro Park of soortgelijk gaan dan zijn deze gesloten. Ook de bioscopen, theaters en bibliotheken in heel Spanje zijn gesloten.

Mag ik naar de kerk, begrafenis of bruiloft gaan?
Ja, maar met veel beperkingen. Het deelnemen aan een kerkmis, begrafenis of bruiloft wordt beperkt tot minder personen en men dient zich te houden aan de minimale veiligheidsafstand van één meter. Veel kerken hebben ervoor gekozen om de mis via video-streaming uit te zenden.

Zijn de scholen open?
Nee, alle scholen in Spanje zijn gesloten. Dat geldt ook voor universiteiten, kinderopvangcentra en avondscholen. Op veel plaatsen in Spanje gaan de lessen wel door maar dan via de laptop.

Kan de politie mij bekeuren?
Ja, de politie draagt zorg voor de openbare orde en de juiste naleving van de genomen maatregelen. Voldoe je daar niet aan dan is de kans groot dat je een boete kunt krijgen die volgens de Spaanse media tussen de 300 en 1.000 euro ligt. Er zijn ook al meer dan 350 mensen gearresteerd in Spanje.

Wat is de taak van het leger?
De Spaanse regering heeft het Spaanse leger ingezet dat op veel plaatsen in Spanje reeds bezit is met hygiënewerkzaamheden en desinfecteren van stations, bushaltes, vliegvelden etc. Dat wordt gedaan door de UME Mobiele Noodeenheid. daarnaast zijn er militairen op straat te zien die dezelfde taak hebben als de politie.

Kan ik Spanje verlaten over de weg?
Ja, je kunt Spanje nog verlaten. Dat kan over de weg met het eigen vervoer waarbij je rekening moet houden met de grenscontroles bij de Franse grens. Om door Frankrijk te mogen rijden dien je een ingevuld document bij je te hebben waarop staat waarom je door Frankrijk reist. Spanje en Portugal hebben afgesproken dat mensen die vanuit Portugal door Spanje moeten rijden en de Franse grens dienen te passeren dat mogen doen.

Kan ik Spanje verlaten via de vliegvelden?
Ja, de vliegvelden zijn nog open maar er is weinig vliegverkeer mogelijk. Grote maatschappijen zoals Transavia, Ryanair, Vueling en Easyjet vliegen vanaf 23/24/25 maart niet meer naar Spanje of vanuit Spanje.

Kan ik Spanje nog binnenkomen over de weg?
Nee, dat is alleen nog toegestaan voor Spanjaarden, buitenlanders die resident zijn (en dat kunnen bewijzen) en in Spanje wonen en als er sprake is van overmacht (en dat kunt aantonen). Het vrachtverkeer mag wel Spanje binnen komen.

Kan ik Spanje nog binnenkomen via de vliegvelden?
Ja, de vliegvelden in Spanje zijn (nog) niet gesloten maar er is een reisadvies dat reizen naar Spanje alleen dient te gebeuren indien noodzakelijk. Daarnaast zijn er veel luchtvaartmaatschappijen die niet meer vliegen naar Spanje dus het reizen naar Spanje is moeilijk. Vliegen naar de Balearen en Canarische Eilanden kan alleen nog als je daar resident bent (en dat kan bewijzen).

2 Responses to “REGELS OP DIT MOMENT GELDEND VOOR SPANJE”

 1. maro schreef:

  Ja, het is zijn veel vragen en antwoorden, maar wel heel duidelijk zo, toch?

 2. Greet schreef:

  Zo daar moet ik een dagje voor gaan zitten
  Wat een lange lijst
  Maar we hebben nu natuurlijk alle tijd
  We moeten niks..
  Dank je wel Maria voor je berichtjes
  Groetjes aan Robert

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.