Archive for januari, 2021

EEN VLINDER DIE DACHT DAT HIJ NOG EEN RUPS WAS..

maandag, januari 11th, 2021

Een vlinder die dacht dat hij nog een rups was:

Een tijdje geleden werd er een kleine rups geboren. Met enige moeite kroop hij over de grond van de ene plaats naar de andere. Tot hij op een dag, moe van het kruipen, besloot om een boom te beklimmen. Niet zomaar een boom, hij koos ervoor een boom beklimmen met een grote stam en vochtige bladeren. Een boom waar hij al jaren onder had gespeeld.

“Waar je je tegen verzet blijft.”-Carl G. Jung-

De rups klom omhoog, maar toen gleed hij uit, viel en viel en kwam niet verder vooruit. Maar hij bleef proberen en stap voor stap, beetje bij beetje slaagde hij erin om omhoog te klimmen.

Hij bereikte een tak van waaraf hij de hele vallei kon zien. Het uitzicht was prachtig. Hij kon andere dieren zien, de blauwe lucht met witte wollige wolken en aan de horizon een grote zee die intens blauw was. Van daaruit ademde de rups rustig uit.

Hij zat daar, waar hij de wereld om hem heen observeerde en voelde dat het leven te mooi was om niet mee te transformeren. Hoewel de rups moe was en tegelijkertijd dankbaar voor zijn leven als rups, wist hij dat de tijd gekomen was om iets anders te worden.

“Het grootste geschenk dat je kan geven is dat van je eigen transformatie.”-Lao Tzu-

De rups viel in slaap, voelde een grote rust en dacht na over hoe zijn lot meer zou moeten zijn dan het zijn van een eenvoudige rups. Hij sliep en sliep, waardoor er een cocon om hem heen groeide, een schil die hem lang genoeg beschermde zodat hij een ander wezen kon worden.

Toen hij wakker werd, voelde hij zich gevangen in een zwaar omhulsel waardoor hij niet kon bewegen. Op zijn rug voelde hij iets vreemds. Met moeite bewoog hij wat eruitzag als grote blauwe vleugels en brak de cocon.

De rups was niet langer een rups, maar een blauwe vlinder. De rups was echter al zo lang rups dat hij niet inzag dat hij geen rups meer was.

De blauwe vlinder kroop uit de boom met zijn poten, ook al had hij nu vleugels. Hij droeg het gewicht van die grote blauwe vleugels, een gewicht dat hem kracht kostte.

De blauwe vlinder bewoog zich met zijn poten zoals altijd, in de overtuiging een rups te zijn en als rups te blijven leven. Maar zijn vleugels lieten hem niet toe om zich met zoveel behendigheid over de grond te bewegen.

“Wat de rups het einde noemt, noemt de vlinder (en de rest van de wereld) het begin.” -Lao Tzu-

Het gewicht van de vleugels
De vlinder die zichzelf nog steeds als rups zag, begreep niet waarom zijn leven zo moeilijk was geworden. Moe van het dragen van het gewicht van zijn vleugels, besloot hij om terug te keren naar de tak waar hij was getransformeerd. Dit keer was het echter onmogelijk om de boom te beklimmen.

Door een windvlaag of een andere kleine onverwachte gebeurtenis viel hij naar beneden. De vlinder die dacht dat hij nog een rups was stond stil en keek naar die tak die zo ver weg leek. Toen begon hij wanhopig te huilen.

Na het horen van zijn gehuil, kwam er een mooie, wijze witte vlinder naar hem toe. De witte vlinder ging op een bloem zitten en keek even naar de blauwe vlinder zonder iets te zeggen. Toen de blauwe vlinder stopte met huilen, zei de witte vlinder:

“Wat is er gebeurd?”
“Ik kan die tak niet beklimmen. Eerst was het moeilijk, maar kon ik het wel”, zei de blauwe vlinder.
En de witte vlinder zei, “Maar als je die tak niet kunt beklimmen … misschien kun je er naartoe vliegen.”

De blauwe vlinder die dacht dat hij nog steeds een rups was, keek vreemd naar de witte vlinder en keek vervolgens naar zichzelf en zijn grote, zware vleugels. Net als op de dag dat hij uit zijn cocon kwam, bewoog hij ze en opende ze.

Ze waren zo groot en mooi, een kleur blauw zo intens dat de getransformeerde rups er bang van werd en ze snel weer sloot.

“Je overbelast je poten door je vleugels niet te gebruiken,” zei de witte vlinder, die opsteeg terwijl hij zijn wijze vleugels opende en met elegantie wegvloog.

Opstijgen
De blauwe vlinder keek toe en verbaasde zich over elke beweging van de witte vlinder terwijl hij nadacht over wat hij had gezegd. Op dat moment begon hij te begrijpen dat hij niet langer een rups was, dat die zware vleugels misschien nuttig konden zijn.

De blauwe vlinder opende ze weer, en deze keer hield hij ze open. Hij sloot zijn ogen en voelde de wind strelen. Hij voelde dat die vleugels nu deel van hem uitmaakten en accepteerde dat hij niet langer een rups was, dus kon het niet meer als zodanig blijven leven en over de grond kruipen.

Daarna opende hij zijn vleugels verder en verder, steeds meer vlinder en minder rups. Hij observeerde het prachtige, bijna magische blauw van zijn vleugels. Al gauw realiseerde hij zich dat hij vloog, en ging langzaam naar de tak toe.

Vliegen was veel makkelijker dan het slepen van zijn benen, hoewel hij nog steeds zijn techniek moest perfectioneren. Hij ontdekte dat zijn angst om te vliegen hem niet had toegestaan om te accepteren wie hij werkelijk was, een rups getransformeerd in een blauwe vlinder.

Dit verhaal van transformatie is het verhaal van een vlinder die dacht dat hij nog steeds een rups was. Het is het verhaal van een prachtige blauwe vlinder, met sterke vleugels, die in staat is om tegen de stroom in te vliegen, midden in stormen en krachtige winden.

De blauwe vlinder had grote, mooie blauwe vleugels. Een blauw dat bestond uit veel verschillende tinten, van de kleur van de lichtste lucht tot de meest boze zee. Maar hij wist dit niet eens.

Dit verhaal van transformatie herinnert ons eraan dat we leven in een veranderende, dynamische wereld van constante evolutie en dat wij daar deel van uitmaken. Maar soms, hoewel we getransformeerd zijn en de kracht hebben om te veranderen, accepteren we het niet, om welke reden dan ook: misschien uit angst, schaamte, schuldgevoelens…

“Het is onmogelijk om altijd dezelfde persoon te zijn; omdat we leven!!”-Eloy Moreno-

Een mooie, sterke, blauwe vlinder accepteert hier niet dat hij geen rups meer is, en kan daarom niet leven zoals hij dat eerst deed. Een deel van hem wilde veranderen, maar een ander deel was bang voor verandering en probeerde zich vast te houden aan zijn verleden en te blijven leven zoals hij deed voordat hij veranderd was.

Het duurde enige tijd om te accepteren en te ontdekken waar de vleugels voor waren en hoe hij vanaf dat moment kon leven. Daarvoor was hulp nodig. Soms zien anderen onze sterke punten duidelijker dan wij zelf.

Verzet je niet tegen verandering
Je verzetten tegen verandering vanwege angst of vanwege de pijn die de verandering zou kunnen veroorzaken weerhoudt je ervan om je doelen te bereiken.

“Er zijn beslissingen die je leven veranderen, en levens die je beslissingen veranderen.”-Clara Molina-

Dit verhaal ging over een vlinder die dacht dat hij nog steeds een rups was. Het gaat over transformatie en het niet accepteren daarvan. De waarheid is dat we soms meer macht hebben dan we bereid zijn in te zien, en dat we energie verspillen om ons te verzetten tegen verandering, met onze ogen gericht op het verleden. We proberen iemand te zijn die we niet langer zijn.

Dit is soms een moment in het leven dat je voelt dat je dit alleen moet doormaken, al ben je met nog zoveel andere vlinders om je heen!!!

DIT IS HET DRIEKONINGEN FEEST of ‘Los Reyes Magos’ feest in Spanje

vrijdag, januari 8th, 2021

Dit is het Driekoningen of ‘Los Reyes Magos’ feest in Spanje

MADRID – Zoals bekend komt Sinterklaas uit Spanje maar vieren de kinderen in Spanje dat niet maar de Spaanse kinderen vieren op 5 en 6 januari Driekoningen oftewel Los Reyes Magos, de dag dat de kinderen bedolven worden onder de cadeaus en alle Spanjaarden een vrije dag hebben.

NOTA: In dit artikel wordt de situatie wat betreft het Driekoningenfeest omschreven in een ‘normale situatie’. Vanwege de corona-maatregelen kunnen de festiviteiten anders zijn in 2021. Zo zijn de meeste ‘cabalgatas’ in Spanje dit jaar afgelast of aangepast.

De Driekoningen of Drie Wijzen zijn Melchoir, Caspar en Balthazar. Zij zijn het die kerstcadeautjes meenemen voor alle Spaanse kinderen die zich goed gedragen hebben. Terwijl Sinterklaas stoute kinderen meeneemt in zijn juten zak, krijgen stoute Spaanse kinderen geen cadeaus maar zwarte steenkolen, wat ook niet echt een straf is want het gaat om zoetigheid. Over het algemeen gebeurt dat echter niet zo veel. Er is een heel proces wat kinderen moeten doen om cadeautjes te kunnen krijgen.

De Brief
Allereerst moeten de kinderen hun brief aan de Drie Wijzen schrijven en hen vertellen welke cadeautjes zij mee moeten nemen voor hen en waarom zij dat verdiend hebben. Hierna komt een van de mooiste momenten, het geven van de brief. De kinderen kunnen de brief persoonlijk aan de Drie Wijzen geven wanneer ze “officieel” aankomen op 5 januari.

Een andere manier is het zoeken naar de afgezanten en Koninklijke postbodes in het centrum van alle Spaanse steden een paar dagen voordat de Wijzen aankomen en daar de brief afgeven. De kinderen wordt gevraagd of ze goed op school en thuis zijn geweest, want stoute kinderen krijgen zwarte kolen in plaats van cadeautjes. Ook dat is niet echt een straf want de steenkool wordt gemaakt van suiker.

Spectaculaire parades
Wanneer de langverwachte dag eindelijk arriveert, zal de hele familie op straat staan om de Driekoningen te ontvangen tijdens de Cabalgata de Reyes. De Wijzen komen aan in een traditionele optocht, rijden door de straten op hun kamelen, beladen met cadeautjes en begeleid door Koninklijke helpers die snoep gooien naar de kinderen. Eén voor één rijden de prachtige praalwagens voorbij, ingericht met heldere kleuren en geïnspireerd op populaire personages die bij de kinderen bekend zijn.

Er zijn vele parades die gevierd worden in heel Spanje. Elk heeft zijn eigen specifieke stijl, afhankelijk van waar je bent. In Barcelona komen de Drie Wijzen aan vanuit de zee waarna een spectaculaire parade met olifanten en kamelen door de straten rijdt terwijl in het dorp Alarilla in Guadalajara de Drie Wijzen met een deltavlieger en paraglider landen. En waarom niet de parades van Alcoi in Alicante bekijken, dit is de oudste in Spanje. De diverse parades zijn ook te volgen op de televisie.

De avond
Na het bekijken van de parades gaan de kinderen vroeg maar opgewonden naar bed en wachten zij op Melchoir, Caspar en Balthazar om door het raam naar binnen te komen om te kijken welke cadeaus zij achter laten in de schoenen van de kinderen. Diezelfde kinderen moeten water en brood zetten op de vensterbank zodat de kamelen dit kunnen eten en drinken terwijl de Drie Wijzen hun werk doen.

Nadat de kinderen met veel vreugde gedurende de ochtend van 6 januari hun cadeaus hebben uitgepakt, zullen de meeste van hen meteen de straten opgaan om dit te laten zien en om er mee te spelen. Al met al is het vreugdevolle dag voor de hele familie waarbij ook genoten wordt van de Roscón de Reyes, een ronde zoetigheid waarbij een figuurtje (la Sopresa) verstopt zit.

EEN VERRASSEND NIEUW JAAR!!

vrijdag, januari 1st, 2021

Vanaf nu komen er weer nieuwe avonturen, belevingen en ervaringen op het blog. Ik voel nu al dat dit een bijzonder jaar gaat worden met vele omwentelingen. Lezen jullie mee?

ASTROLOGIE 2021


KARAKTERISTIEK VOOR DE HUIDIGE PERIODE

Na zo’n moeilijk jaar is waarschijnlijk ieders verlangen naar betere tijden groter dan ooit. We bevinden ons in een fase van ingrijpende sociale veranderingen. Er lijkt geen weg terug naar het “oude normaal”. Het jaar 2021 gaat ons gelukkig volop mogelijkheden bieden om visies vorm te geven en fundamenten te leggen voor een nieuw begin. Dit ontstaat onder invloed van Saturnus en Jupiter in Waterman en de aspecten die deze twee sociale planeten in de loop van het jaar maken met de revolutionaire Uranus in Stier. Dat tekent een periode van vernieuwing, waarin sommige zaken zich verrassend anders ontwikkelen dan verwacht. Er wordt een beroep gedaan op ons allemaal om de eisen van deze periode dapper onder ogen te zien. Geef actief en met gezond verstand gehoor en vorm aan de vernieuwingen.

In januari al zetten bepaalde astrologische aspecten de toon voor het hele jaar. Mercurius, de boodschapper van de goden, maakt zijn naam meteen waar. Op de 5e staat hij conjunct met Pluto, op 8 januari gaat hij Waterman in en tussen 9 en 13 januari vormt hij een vierkant met Mars, een conjunctie met Saturnus en Jupiter en een vierkant met Uranus. In deze week kunnen verdrongen of verhulde verhalen aan het licht komen. Sommige met explosieve kracht zodat de impact op diverse ontwikkelingen nog weken en maanden nagalmt.

Persoonlijk tijdsbeeld:

Individuele horoscoopstanden worden niet altijd zo sterk benadrukt als afgelopen jaar, toen Jupiter, Saturnus en Pluto conjunct door Steenbok trokken. Eenieder met planeten of assen in de laatste tien graden van de kardinale tekens Ram, Kreeft, Weegschaal of Steenbok werd vorig jaar meer dan gewoonlijk uitgedaagd. Het rad is inmiddels iets verder gedraaid waardoor het teken Waterman centraal staat. Dit symbool van de dierenriem toont een mensfiguur dat water uit twee amforen giet – wat staat voor het overwinnen van dualiteit. De tijdgeest zal dit jaar intens zijn voor iedereen met planeten of hoekpunten in Waterman, of in een van de andere vaste tekens Stier, Leeuw en Schorpioen. Natuurlijk zijn ook alle andere sterrenbeelden bij de ontwikkelingen betrokken. De dierenriem illustreert een cyclus, waarin alles met elkaar is verbonden.