Update: HOE IS DE TOESTAND NU HIER IN SPANJE

Deze zondag 29 maart zijn officieel 14 dagen voorbij van de op 15 maart afgekondigde noodtoestand vanwege het coronavirus. Gedurende deze twee weken moesten bijna 47 miljoen Spanjaarden en inwoners van het land binnenshuis blijven en mocht men slechts voor bepaalde redenen de woning verlaten. De reden voor deze vergaande maatregelen in Spanje is om verdere verspreiding van het virus te voorkomen om te voorkomen dat het zorgsysteem overbelast wordt.

Maar de noodtoestand is nog niet voorbij want sinds vandaag zondag 29 maart middernacht dient iedereen in Spanje nog tot 12 april in huis te blijven!! Daarnaast maakte de Spaanse premier Pedro Sánchez op zaterdag bekend dat alle niet vitale beroepen de komende 14 dagen tot 12 april niet mogen worden uitgevoerd.

Maar werkt het thuisisolement of werkt dit niet. Spanje moest op 15 maart de beslissing nemen en de noodtoestand afkondigen omdat het land op een bepaald punt was gekomen dat men eigenlijk niet meer anders kon.

Het aantal besmette personen moest worden tegengehouden en dat kan alleen door iedereen zoveel mogelijk binnenshuis te houden. In Andere landen zoals Nederland en Duitsland heeft men minder vergaande maatregelen getroffen omdat ook de situatie daar anders is. Het moet nog blijken of deze effectief zijn.

Evolutie
Als we naar de cijfers kijken dan kan men niet echt zien dat er een verbetering is wat betreft besmettingen en sterfgevallen, in tegenstelling, deze zijn alleen maar gestegen waardoor Spanje in de top drie (1 China , 2 Italië en 3 Spanje) staat wat betreft sterfgevallen en top vier van besmettingen. En nog steeds stijgt het aantal doden. Vooral in de grote stad Madrid. De helft van het totaal aantal doden komen hier vandaan.

Maar dit was te verwachten volgens de experts want diegene die nu in de ziekenhuizen terecht komen met besmettingen en daardoor overlijden zijn besmet geraakt vóórdat de noodtoestand in ging.

Dus voorlopig nog 14 dagen, tot na de Paas moeten wij in ons huis blijven en ook als we boodschappen doen,  alleen!  in de auto en naar de dichtsbijzijnde supermarkt..

2 Responses to “Update: HOE IS DE TOESTAND NU HIER IN SPANJE”

 1. maro schreef:

  Ja, contact via whatsapp of FaceTime met de kinderen. Straks weer extra leuk als de vrienden weer bezocht mogen worden of een BBQ aan het zwembad met lekker wijntje erbij. Op dit moment 29 april zijn ze al bezig met versoepeling van diverse dingen. Dit gaat in fasen gebeuren. Vanaf 4 mei mogen we sporten buiten, maar weten nog niet hoever fietsen bv en hoe lang. We wachten op de berichten. Maria

 2. Greet schreef:

  Dat is pittig
  Is het voor jullie te doen?
  Gelukkig zitten jullie wat verder om besmet te raken..
  Hebben jullie veel contact met de mensen die jullie kennen in Spanje
  Natuurlijk per telefoon…..
  Wij zitten ook 14 dagen binnen…Natuurlijk hebben wij onze tuin.
  Dat is heerlijk .En we kunnen een rondje wandelen of fietsen.
  Dat kan bij jullie niet…..
  Sterkte hoor

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.