EN TOEN WAS HET VRIJDAG DE 13e…

Wat een gekke dag was dit!! Vrijdag de 13 e…. 13:13 uur

CORONAVIRUS maatregelen. Het virus is al ver doorgedrongen in alle landen. En steekt nu overal de kop op. Een gevaarlijk en erg besmettelijk virus. Spanje gaat vrijdag 13 maart om 00:00 uur Lock down. Dwz alle restaurants terrassen gaan dicht, evenementen afgeblazen. De FALLAS in Valencia en alle dorpen en steden gaat niet door. Ook scholen gaan de volgende dag dicht.

Ik ben die middag in de winkel om nog wat boodschapjes te doen en mijn mond viel open van verbazing….wat is hier aan de hand? Een drukte en mensen met volle karren, soms 2. Ik was zo verbaasd! En alle schappen van vlees waren leeg. En even verder alle schappen met groente en fruit leeg. En natuurlijk het closetpapier, wat ik later begreep dat dit ws levensbehoefte nr1 is. Het bleek dus dat iedereen al door had dat ze een voorraadje  in huis moesten halen voor de erop volgende weken. Het drong nog niet tot mij door snap je!!

Ik hoor de volgende dag dat die nacht alles dicht is gegaan. Robert en ik rijden even door Denia, door de normaal drukke winkelstraat en wat is zie geeft een ongemakkelijk gevoel. Alle restaurantjes, ijstentjes , koffiezaakjes dicht. Ik zie geen terras meer op de stoep staan, alles is weggehaald. Hoe moet dit nu verder met de ondernemers en mensen met een eigen winkeltje of restaurant?  Je mag dus alleen naar de supermarkt. Apotheek , Tankstation of naar je (werk met vergunning)

De volgende dag hoor ik dat in Javea de politie op straat de mensen oproept met megafoon om naar huis te gaan en daar te blijven. LOCKDOWN dus…

Ons COLLECTIEF geweten:

‘Thuis blijven’ is hier in Spanje geen verzoek of een aanbeveling maar gewoon een bevel. En we zitten niet opgesloten. We mogen naar buiten indien echt noodzakelijk.

Hier wordt niet aan ons gevraagd of dat lastig is of leuk. Of het ons economisch in de problemen brengt. Er wordt gehandeld. Dit om (kruis) besmetting te voorkomen en in het belang van onze gezondheid. Harde sancties als je je zonder geldige reden op straat begeeft. Stranden, speeltuinen en andere plekken die een collectief gevoel van gezelligheid op kunnen roepen zijn gesloten en afgezet. Bij elkaar op visite? No way? Met meerdere mensen op straat no way? Met meerdere mensen in een auto no way. Als we ons verplaatsen moeten we dat alleen doen, tenzij een van de twee hulpbehoevend is.

Is er weerstand en tegenwerking? Ja. Gisteren voordat de sancties werden ingesteld had de politie haar handen vol aan (dronken) toeristen op badslippers die rechten denken te hebben ‘omdat ze hier toch op vakantie zijn’. Hoezo strand afsluiten? Hoezo bars dicht? Vanaf vandaag boetes van € 500,- tot € 2000,- of arrestatie.

Verblijf ik nu in een politiestaat waar het leger door de straten loopt. Nee, ik verblijf in een land waar het volk op de dag van uitkomen van het decreet in massa ‘s op de balkons heeft gestaan en luid heeft geapplaudiseerd voor al het medisch personeel dat hun eigen leven riskeert en koortsachtig bezig is de levens van anderen te redden. Een land waar vandaag vanaf diezelfde balkons vanuit speakers en telefoons het nationale volkslied klinkt. Een gevoel van saamhorigheid waar geen EK of WK voor nodig is. Daar krijg ik kippenvel van, in plaats van kippenvel en angst die bij velen aanwezig is omdat men niet weet waar aan toe te zijn.

Ik wens jullie kracht en wijsheid bij het nemen van een beslissing die het collectief dient.

Groetjes uit Spanje

wordt vervolgd

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.