DIT IS HET DRIEKONINGEN FEEST of ‘Los Reyes Magos’ feest in Spanje

Dit is het Driekoningen of ‘Los Reyes Magos’ feest in Spanje

MADRID – Zoals bekend komt Sinterklaas uit Spanje maar vieren de kinderen in Spanje dat niet maar de Spaanse kinderen vieren op 5 en 6 januari Driekoningen oftewel Los Reyes Magos, de dag dat de kinderen bedolven worden onder de cadeaus en alle Spanjaarden een vrije dag hebben.

NOTA: In dit artikel wordt de situatie wat betreft het Driekoningenfeest omschreven in een ‘normale situatie’. Vanwege de corona-maatregelen kunnen de festiviteiten anders zijn in 2021. Zo zijn de meeste ‘cabalgatas’ in Spanje dit jaar afgelast of aangepast.

De Driekoningen of Drie Wijzen zijn Melchoir, Caspar en Balthazar. Zij zijn het die kerstcadeautjes meenemen voor alle Spaanse kinderen die zich goed gedragen hebben. Terwijl Sinterklaas stoute kinderen meeneemt in zijn juten zak, krijgen stoute Spaanse kinderen geen cadeaus maar zwarte steenkolen, wat ook niet echt een straf is want het gaat om zoetigheid. Over het algemeen gebeurt dat echter niet zo veel. Er is een heel proces wat kinderen moeten doen om cadeautjes te kunnen krijgen.

De Brief
Allereerst moeten de kinderen hun brief aan de Drie Wijzen schrijven en hen vertellen welke cadeautjes zij mee moeten nemen voor hen en waarom zij dat verdiend hebben. Hierna komt een van de mooiste momenten, het geven van de brief. De kinderen kunnen de brief persoonlijk aan de Drie Wijzen geven wanneer ze “officieel” aankomen op 5 januari.

Een andere manier is het zoeken naar de afgezanten en Koninklijke postbodes in het centrum van alle Spaanse steden een paar dagen voordat de Wijzen aankomen en daar de brief afgeven. De kinderen wordt gevraagd of ze goed op school en thuis zijn geweest, want stoute kinderen krijgen zwarte kolen in plaats van cadeautjes. Ook dat is niet echt een straf want de steenkool wordt gemaakt van suiker.

Spectaculaire parades
Wanneer de langverwachte dag eindelijk arriveert, zal de hele familie op straat staan om de Driekoningen te ontvangen tijdens de Cabalgata de Reyes. De Wijzen komen aan in een traditionele optocht, rijden door de straten op hun kamelen, beladen met cadeautjes en begeleid door Koninklijke helpers die snoep gooien naar de kinderen. Eén voor één rijden de prachtige praalwagens voorbij, ingericht met heldere kleuren en geïnspireerd op populaire personages die bij de kinderen bekend zijn.

Er zijn vele parades die gevierd worden in heel Spanje. Elk heeft zijn eigen specifieke stijl, afhankelijk van waar je bent. In Barcelona komen de Drie Wijzen aan vanuit de zee waarna een spectaculaire parade met olifanten en kamelen door de straten rijdt terwijl in het dorp Alarilla in Guadalajara de Drie Wijzen met een deltavlieger en paraglider landen. En waarom niet de parades van Alcoi in Alicante bekijken, dit is de oudste in Spanje. De diverse parades zijn ook te volgen op de televisie.

De avond
Na het bekijken van de parades gaan de kinderen vroeg maar opgewonden naar bed en wachten zij op Melchoir, Caspar en Balthazar om door het raam naar binnen te komen om te kijken welke cadeaus zij achter laten in de schoenen van de kinderen. Diezelfde kinderen moeten water en brood zetten op de vensterbank zodat de kamelen dit kunnen eten en drinken terwijl de Drie Wijzen hun werk doen.

Nadat de kinderen met veel vreugde gedurende de ochtend van 6 januari hun cadeaus hebben uitgepakt, zullen de meeste van hen meteen de straten opgaan om dit te laten zien en om er mee te spelen. Al met al is het vreugdevolle dag voor de hele familie waarbij ook genoten wordt van de Roscón de Reyes, een ronde zoetigheid waarbij een figuurtje (la Sopresa) verstopt zit.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.